
Celková doba
Prep: 20 min. + soaking Cook: 15 min./batch

Porce
6 porce
Recommended
Ingredience
- 2 velké brambory
- Sprej na vaření s příchutí olivového oleje
- 1/2 lžičky mořské soli
- mletá čerstvá petržel, volitelně
Postup přípravy
- Předehřejte fritézu na 360°. Pomocí mandolíny nebo škrabky na zeleninu nakrájejte brambory na velmi tenké plátky. Přeneste je do velké mísy; přidejte tolik ledové vody, aby byla zakrytá. Namočte je na 15 minut a nechte okapat. Přidejte další ledovou vodu a namáčejte dalších 15 minut.
- Brambory nechte okapat; položte je na utěrky a osušte. Postříkejte brambory sprejem na vaření; posypte je solí. Plátky brambor pokládejte po částech v jedné vrstvě na vymaštěný tác v koši fritézy. Smažte 15-17 minut do křupava a dozlatova, každých 5-7 minut je promíchejte a otočte. V případě potřeby posypte petrželkou.
Tipy na bramborové lupínky ve fritéze
Proč se brambory před smažením namáčejí do vody?
Namočením brambor před smažením se z nich vytáhne přirozený škrob a brambory tak skvěle křupou. Pomáhá také zabránit tomu, aby se v koši slepily.
Proč jsou moje hranolky ve fritéze rozmočené?
Pokud jsou hranolky z fritézy rozmočené, vraťte je zpět do fritézy, aby se ještě trochu opekly. Protože se teploty ve fritéze liší, liší se i doba přípravy. Proto mají naše recepty na smažení ve fritéze široký časový rozsah. Je možné, že budete muset hranolky připravovat o něco déle, než je doporučeno. Začněte jídlo kontrolovat při nejkratší době a pokud není hotové, zkontrolujte ho o něco později.
Jsou hranolky smažené na vzduchu zdravější než hranolky z trouby?
Smažení na vzduchu není nutně zdravé, ale snižuje množství kalorií z tuku, který by se jinak použil na smažení. Recepty ze vzdušné fritézy jsou tedy ve srovnání s konvenčně smaženými recepty štíhlejší.
Co dalšího mohu připravit ve fritéze?
Ve fritéze na vzduchu můžete připravit jakékoliv jídlo, které je určeno ke smažení, včetně smaženého kuřete, koblihových děr a jalapeňo poppers. Ve fritéze můžete také péct například ovesné sušenky, chlebový nákyp a dokonce i vepřové kotlety!
Výživová fakta
1 cup: 148 kalorií, 1g tuky (0 nasycené tuky), 0 cholesterol, 252mg sodík, 32g sacharidy (2g cukry, 4g vláknina), 4g bílkoviny.
Diabetické výměny: 2 škroby.