Bramborové lupínky v horkovzdušné fritéze

2 Komentářů k receptu

Celková doba

Prep: 20 min. + soaking Cook: 15 min./batch

Porce

6 porce

 
K Vánocům jsem jednou dostala fritézu. Bramborové hranolky se v ní připravují jednoduše a jsou nezbytnou křupavou přílohou k obědu. -Melissa Obernesser, Oriskany, New York

Ingredience

  • 2 velké brambory
  • Sprej na vaření s příchutí olivového oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • mletá čerstvá petržel, volitelně

Postup přípravy

  1. Předehřejte fritézu na 360°. Pomocí mandolíny nebo škrabky na zeleninu nakrájejte brambory na velmi tenké plátky. Přeneste je do velké mísy; přidejte tolik ledové vody, aby byla zakrytá. Namočte je na 15 minut a nechte okapat. Přidejte další ledovou vodu a namáčejte dalších 15 minut.
  2. Brambory nechte okapat; položte je na utěrky a osušte. Postříkejte brambory sprejem na vaření; posypte je solí. Plátky brambor pokládejte po částech v jedné vrstvě na vymaštěný tác v koši fritézy. Smažte 15-17 minut do křupava a dozlatova, každých 5-7 minut je promíchejte a otočte. V případě potřeby posypte petrželkou.

Tipy na bramborové lupínky ve fritéze

Proč se brambory před smažením namáčejí do vody?

Namočením brambor před smažením se z nich vytáhne přirozený škrob a brambory tak skvěle křupou. Pomáhá také zabránit tomu, aby se v koši slepily.

Proč jsou moje hranolky ve fritéze rozmočené?

Pokud jsou hranolky z fritézy rozmočené, vraťte je zpět do fritézy, aby se ještě trochu opekly. Protože se teploty ve fritéze liší, liší se i doba přípravy. Proto mají naše recepty na smažení ve fritéze široký časový rozsah. Je možné, že budete muset hranolky připravovat o něco déle, než je doporučeno. Začněte jídlo kontrolovat při nejkratší době a pokud není hotové, zkontrolujte ho o něco později.

Jsou hranolky smažené na vzduchu zdravější než hranolky z trouby?

Smažení na vzduchu není nutně zdravé, ale snižuje množství kalorií z tuku, který by se jinak použil na smažení. Recepty ze vzdušné fritézy jsou tedy ve srovnání s konvenčně smaženými recepty štíhlejší.

Co dalšího mohu připravit ve fritéze?

Ve fritéze na vzduchu můžete připravit jakékoliv jídlo, které je určeno ke smažení, včetně smaženého kuřete, koblihových děr a jalapeňo poppers. Ve fritéze můžete také péct například ovesné sušenky, chlebový nákyp a dokonce i vepřové kotlety!

Výživová fakta

1 cup: 148 kalorií, 1g tuky (0 nasycené tuky), 0 cholesterol, 252mg sodík, 32g sacharidy (2g cukry, 4g vláknina), 4g bílkoviny.

Diabetické výměny: 2 škroby.