
Celková doba
Prep: 10 min. Cook: 10 min./batch

Porce
15 porce
Recommended
Ingredience
- 1-1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1-1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 2/3 šálku 2% mléka
- 2 velká vejce, pokojová teplota
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1-1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu, rozdělené
- 2 středně velká jablka Honeycrisp, oloupaná a nakrájená na kousky
- Sprej na vaření
- 1/4 šálku másla
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžíce 2% mléka
Postup přípravy
- Předehřejte fritézu na 410 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidejte mléko, vejce, citronovou šťávu a 1 lžičku vanilkového extraktu; míchejte jen do zvlhčení. Vmíchejte jablka.
Koš fritézy vyložte pergamenem (nastříhaným na míru); postříkejte jej sprejem na vaření. Těsto po dávkách vhazujte po 1/4 hrnku do vzdálenosti 2 cm od sebe na pergamen. Postříkejte ho sprejem na vaření. Smažte 5-6 minut dozlatova. Otočte lívance a pokračujte ve smažení na vzduchu, dokud nezískají zlatavou barvu (1-2 minuty).
Máslo rozpusťte v malém hrnci na středním plameni. Opatrně vařte, dokud máslo nezačne hnědnout a pěnit, asi 5 minut. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout. Do zhnědlého másla přidejte moučkový cukr, 1 lžíci mléka a zbývající 1/2 lžičky vanilkového extraktu; vyšlehejte do hladka. Před podáváním pokapejte lívance.
- Pokud nemáte fritézu, můžete tento recept připravit ve fritéze, na elektrické pánvi nebo na sporáku.
Výživová fakta
1 fritter: 145 kalorií, 4g tuky (2g nasycené tuky), 34mg cholesterol, 183mg sodík, 24g sacharidy (14g cukry, 1g vláknina), 3g bílkoviny.
Diabetické výměny: 1 tuk.