Mátové lávové koláčky v horkovzdušné fritéze

4 Komentářů k receptu

Celková doba

Prep: 20 min. Cook: 15 min./batch

Porce

about 2 dozen

 
Tyto krémové plněné papričky jalapenos mají něco do sebe. Jsou to možná nejoblíbenější pochoutky, které dělám! Můj manžel mi vždycky naznačuje, že bych měla udělat další várku. -Lisa Byingtonová, Johnson City, New York

Ingredience

  • 2/3 šálku polosladkých čokoládových lupínků
  • 1/2 šálku másla nakrájeného na kostičky
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 velká vejce, pokojová teplota
  • 2 velké žloutky, pokojová teplota
  • 1 čajová lžička extraktu z máty peprné
  • 6 lžic hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce jemně rozdrcených mátových bonbónů, nepovinně

Postup přípravy

  1. Předehřejte fritézu na 375 °C. V misce vhodné do mikrovlnné trouby 30 sekund rozpouštějte čokoládové lupínky a máslo; míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Do směsi zašlehejte moučkový cukr, vejce, žloutky a extrakt. Přisypte mouku.
  2. Vymažte tukem a vysypte moukou čtyři čtyřtuncové misky; nalijte do nich těsto. Nepřeplňujte je. Umístěte je na tác ve fritovacím koši; vařte, dokud teploměr neukáže 160 °C a okraje koláčů nejsou pevné, 10-12 minut. Nepřevařujte.
  3. Vyjměte z koše; nechte 5 minut stát. Opatrně několikrát přejeďte nožem po stěnách ramekinů, aby se koláč uvolnil; překlopte ho na dezertní talířky. Posypeme rozdrcenými cukrovinkami. Ihned podávejte.
Tip do kuchyně
  • Pokud nemáte fritézu, můžete tento recept připravit ve fritéze, na elektrické pánvi nebo na sporáku.

Výživová fakta

1 porce: 563 kalorií, 36g tuky (21g nasycené tuky), 246mg cholesterol, 226mg sodík, 57g sacharidy (45g cukry, 2g vláknina), 7g bílkoviny.