Mrkvový koláč v horkovzdušné fritéze

4 Komentářů k receptu

Celková doba

Prep: 15 min. Bake: 35 min.

Porce

6 porce

 
Jednou z nejlepších věcí na fritéze je, že je vhodná pro přípravu malých, rychlých pochoutek—jako je tento mrkvový dort ve fritéze. Malý koláč se upeče asi za 30 minut a skvěle se hodí k ranní kávě. —Leigh Rys, Herndon, Virginia

Ingredience

  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané, pokojové teploty
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1/3 šálku cukru plus 2 lžíce cukru, rozděleno
  • 3 lžíce kanolového oleje
  • 2 lžíce tmavě hnědého cukru
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2/3 šálku univerzální mouky
  • 1/3 šálku bílé celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky dýňového koření, rozdělené na části
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek strouhané mrkve
  • 1/4 šálku sušených brusinek
  • 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů, opražených

Postup přípravy

  1. Předehřejte fritézu na 350&stupňů. Vymažte a vysypte moukou kulatou formu o průměru 6 palců. Ve velké míse vyšlehejte vejce, podmáslí, 1/3 hrnku cukru, olej, hnědý cukr, pomerančovou kůru a vanilku. V jiné míse prošlehejte mouky, prášek do pečiva, 1 lžičku dýňového koření, jedlou sodu a sůl. Postupně vmíchejte do vaječné směsi. Přimíchejte mrkev a sušené brusinky. Nalijte do připravené formy.
  2. V malé misce smíchejte vlašské ořechy, zbývající 2 lžíce cukru a zbývající 1 lžičku dýňového koření. Rovnoměrně jimi posypte těsto. Opatrně vložte pánev do koše velké fritézy.
  3. Vařte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 35-40 minut. Pokud je horní část příliš tmavá, přikryjte ji těsně fólií. Před vyjmutím z pánve nechte 10 minut chladnout na mřížce. Podávejte teplé.
Tip do kuchyně
  • Pokud nemáte fritézu, můžete tento recept připravit ve fritéze, na elektrické pánvi nebo na sporáku.

Výživová fakta

1 slice: 316 kalorií, 13g tuky (1g nasycené tuky), 32mg cholesterol, 297mg sodík, 46g sacharidy (27g cukry, 3g vláknina), 6g bílkoviny.