Steak fajitas v horkovzdušné fritéze

2 Komentářů k receptu

Celková doba

Prep/Celková doba: 30 min.

Porce

6 porce

 
Pikantní salsa a křehké proužky masa dělají z těchto steakových fajitas připravených ve fritéze mimořádnou specialitu. —Rebecca Baird, Salt Lake City, Utah

Ingredience

  • 2 velká rajčata, zbavená semínek a nakrájená na kousky
  • 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku limetkové šťávy
  • 1 jalapeňo paprička, zbavená semínek a mletá
  • 3 lžíce mletého čerstvého koriandru
  • 2 čajové lžičky mletého kmínu, rozdělené
  • 3/4 lžičky soli, rozdělené
  • 1 hovězí flank steak (asi 1-1/2 libry)
  • 1 velká cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 6 celozrnných tortill (8 palců), ohřátých
  • Volitelně: Složení: nakrájené avokádo a plátky limetky.

Postup přípravy

  1. Na salsu dejte prvních 5 ingrediencí do malé misky; vmíchejte 1 lžičku kmínu a 1/4 lžičky soli. Nechte odstát až do podávání.
  2. Předehřejte fritézu na 400 °C. Steaky posypte zbylým kmínem a solí. Položte na vymaštěný tác v koši fritézy. Smažte, dokud maso nedosáhne požadované propečenosti (pro středně propečený steak by měl teploměr ukázat 135°, pro středně propečený 140°, pro středně propečený 145°), 6-8 minut z každé strany. Vyjměte ho z koše a nechte 5 minut stát.
  3. Mezitím položte cibuli na tác ve fritovacím koši. Vařte 2-3 minuty do křupava a jednou promíchejte. Steak nakrájejte na tenké plátky napříč; podávejte v tortillách s cibulí a salsou. V případě potřeby podávejte s avokádem a plátky limetky.
Tip do kuchyně
  • Pokud nemáte fritézu, můžete tento recept připravit ve fritéze, na elektrické pánvi nebo na sporáku.

Výživová fakta

1 fajita: 309 kalorií, 9g tuky (4g nasycené tuky), 54mg cholesterol, 498mg sodík, 29g sacharidy (3g cukry, 5g vláknina), 27g bílkoviny.

Diabetické výměny: 4 libová masa, 2 škroby.